Ole osana

tiedettäLuovuta näytteesi Helsingin Biopankille

ja ole osana suomalaista tutkimusta


Luovuttamalla näytteesi

Helsingin Biopankille olet mukana ehkäisemässä sairauksia, kehittämässä hoitoja, edistämässä terveyttä ja mahdollistamassa suomalaisen biopankkitutkimuksen.Jokainen näyte on tärkeä tieteelle.

 • Lataa selvitys näytteenantajalle
 • Lataa biopankkisuostumus
 • Näytteen antaminen on vapaaehtoista

  Näytteiden keräys ja käyttö biopankkitutkimuksessa perustuu näytteenantajan vapaaehtoiseen suostumukseen. Sinulla on oikeus peruuttaa suostumuksesi koska tahansa.


  Perehdy biopankin selvitykseen näytteenantajalle ja täytä biopankkisuostumus. Palauta biopankkisuostumus postitse kirjekuoressa osoitteeseen.  HUS, Helsingin Biopankki

  Info HUSBI

  Tunnus 5000493

  00003 VASTAUSLÄHETYS
  Postimaksu on maksettu eikä postimerkkiä tarvita. Lähetämme sinulle postitse kopion suostumuksesta sekä tiedon siitä, koska voit käydä luovuttamassa verinäytteen (10 ml) HUSLABin näytteenottopisteessä.


  Tiedot pysyvät salassa

  Näytteesi ja tietosi käsitellään salassa pidettävän tiedon tietosuojamääräysten mukaisesti, luottamuksellisesti ja yksityisyyden suojasi huomioiden. Näytteet koodataan ja näytteenantajan tunnistetiedot korvataan koodilla.  Biopankkien toiminta on luvanvaraista ja sitä määrittelee Biopankkilaki. Lisäksi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) valvoo biopankkien toimintaa. • Biopankkilaki


 • Sairaanhoitajaksi opiskeleva Elina sairastaa MS-tautia, joka on liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston autoimmuunitauti. MS-taudin syntymekanismia ei vieläkään tunneta kunnolla, vaikka MS-tautia on tutkittu runsaasti.  "Kun kuulin, että HUSissa on käynnissä MS-tautiin liittyvä tutkimus, minua ei epäilyttänyt hetkeäkään lähteä mukaan ja luovuttaa näytteeni Helsingin Biopankille. Koen, että minulla on tätä kautta mahdollisuus edesauttaa MS-taudin tutkimusta. Samalla tunnen, että voin lisätä tietoisuutta ja muuttaa kuvaa sairaudestani."  Biopankkitutkimuksen avulla voidaan selvittää tautien syntyperää ja saada lisää tietoa. Elina kokee, että näytteenanto voi hyödyttää potilaita nyt ja tulevaisuudessa.  "Sairauksia on paljon ja niistä tarvitaan lisätietoa. Biopankki tarjoaa tutkimukselle hyvät mahdollisuudet. Esimerkiksi MS-tauti on sairautena haastava, eikä siitä tiedetä vielä läheskään kaikkea. Parannuskeinoa ei voida saada selville ennen kuin taudin syntyyn vaikuttavat tekijät on saatu selville. Olihan se ihan mahtavaa, jos tämän tutkimuksen kautta tehtäisiin läpimurto MS-taudissa."


  Mikä on biopankki?


  Helsingin Biopankki kerää ja säilyttää biologisia näytteitä, kuten veri- ja kudosnäytteitä sekä näytteenantajaan liittyvää terveystietoa lääketieteellistä tutkimusta varten. Monipuolisen näytekannan varmistamiseksi näytteitä tarvitaan sekä terveiltä että kroonisia ja harvinaisempia sairauksia sairastavilta henkilöiltä.


  Jokaisen näyte on tarpeellinen ja arvokas. Biopankkitutkimuksen avulla pyritään selvittämään sairauksien syitä sekä perimän, ympäristön ja elintapojen vaikutusta niiden syntyyn. Lisäksi pyritään sairauksien ehkäisyyn ja turvallisten, tehokkaiden ja yksilöllisten hoitojen ja diagnostiikan kehittämiseen.


  Biopankkitutkimus perustuu ihmisten antamiin näytteisiin, jotka otetaan yleensä hoitoon liittyvän näytteenannon yhteydessä tai henkilön osallistuessa tieteelliseen tutkimukseen.


  Helsingin Biopankin perusnäyte on yksi 10 ml verinäyteputki.